Escapada la Chamonix – Mer de Glace

Ajungem intr-o dimineata de vara la Chamonix, statiunea de ski situata la poalele Mont Blanc-ului. Aici suntem deja la 1000m altitudine, iar razele soarelui incep sa-si faca aparitia printre varfurile ascutite ale muntilor. Nu zabovim mult si ne indreptam spre gara, unde ne asteapta trenul rosu cu cremaliera Montenvers. Cu acest tren, scos parca dintr-o cutie cu jucarii, am ajuns in 30 de minute la baza  celui mai mare ghetar al Frantei.

Gara din Chamonix cu plecare spre Montenvers

Gara Montenvers

Mer de Glace sau Marea de Gheata, este situtata pe partea nordica a masivului Mont Blanc. Se intinde pe o lungime de 10km, isi are originea la 3900m si coboara pana la 1400m altitudine. Trenul te lasa in gara Montenvers situata la 1913m.  Prima imagine pe care am avut-o dupa ce am coborat din tren a fost ametitoare.  Zeci de parapante planau deasupra varfului Dru situat 3754m.

kjfkjkjfdkfdkfjdkfjdkfjdkdjfkdjfkggdjfkkdkdddddffdddddddddddddddddddd jfkdfjdkfjdkfjkfd dfhdddjfhdjfhdjfhdjf hfjjfffffffffhdff La baza sa „curge” cu o viteza de 1cm/ora Mer de Glace. O plimbare in inima ghetarul este posibila prin intermediul unui teleferic,  urmata de coborarea a 400 de trepte. La capatul lor se afla grota de gheata care este reajustata in fiecare an sau chiar construita in alta pozitie din cauza deplasarii ghetarului. La buza grotei te simti minuscul. Esti intr-o prapastie inconjurat de munti ametitori si pietre uriase, iar efectul este si mai mare atunci cand pasesti in interiorul grotei. Sculpurile din gheata si lumina difuza creeza o atmosfera care opreste parca timpul in loc. Revii repede la realitate atunci cand iesi la soarele arzator si incepi sa urci treptele inapoi spre teleferic!

kjfkjkjfdkfdkfjdkfjdkfjffffffffdkdjfkdjfkdjfkkdkddddddddddddddddddddddddd jfkdfjdkfjdkfjkfd dfhdjfhdjfhdjfhdjf hfjjfhdff Vizita dureaza cam 2-3 ore, depinde de afluenta de turisti, insa o pauza la terasa panoramica situata deasupra ghetarului este obligatorie pentru a contempla frumusetea locului. Aici trecerea minutelor/orelor nu mai conteaza!

 kjfkjkjfdkfdkfjdkfjdkfjdkdjfkdjfkdjfkkdkddddddddddddddddddddddddd jfkdfjdkfjdkfjkfd dfhdjfhdjfhfffffffffdjfhdjf hfjvvvvjfhdff  Noi am folosit cardul Mont Blanc Multipass care iti da acces la multe vizite din jurul Chamonix-ului. Cu el am urcat si la Aiguille du Midi, unde panorama iti taie rasuflarea. Dar despre el in alt post.

Mer de Glace

Cine stie? Data viitoare poate facem o plimbare pe ghetar!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.