La pas prin masivul Beaufortain

Plecati initial sa facem o drumetie in masivul Beaufortain, am anulat-o pe drum din cauza schimbarii vremii. Norii ce acopereau cerul se aflau la altidudinea de la care voiam sa plecam pe traseu. Si daca tot am plecat de acasa am zis macar sa profitam si sa facem o bucla pe soseaua ce traverseaza masivul Beaufortain. Zis si facut.

Masivul Beaufortain se intinde pe ambele departamente savoyarde, Savoie si Haute Savoie. Renumit pentru barajele sale hidroelectrice, 4 la numar (barajul Saint Guérin, barajul Gittaz, barajul Girotte si barajul Roselend), Beaufortain asigura 4% din productia nationala de energie hidroelectrica. Cu cei de 180 milioane m³ de apa care ii contine, Barajul Roselend este cel mai mare si se spune, si cel mai estetic construit. Situata in inima pasunilor alpine, zona barajului ofera drumetii si peisaje extraordinare, mai ales ca sunt multe cele care ofera panorama spre Mont Blanc.

Barajul Roselend si Mont Blanc

Deasupra barajului vegheaza Sf. Maria Magdalena, capela care-i poarta numele fiind construita cu mult inaintea barajului. In timpul revolutiei franceze cele doua clopote ale capelei au fost ascunse de catre sateni, numai unul fiind gasit apoi si pus la loc. Cel de-al doilea se crede ca este ruginit undeva pe fundul barajului. In 2011, cu ocazia implinirii a 50 de ani de la darea in folosinta a barajului Roselend, capela Sf. Maria Magdalena s-a intregit cu un clopot nou si stralucitor.

 300m mai sus de baraj dam peste pasul Cormet de Roselend, vestit pentru a fi ales de multe ori ca etapa in Turul Frantei. De altfel, in perioada iunie-septembrie traseul este frecventat de foarte multi ciclisti si motociclisti. Nu e de mirare, caci aici ne aflam pe La Route des Grandes Alpes (Traseul Alpilor Mari), ruta care traverseaza Alpii francezi de la nord la sud.  Pleci de la Thonon-les-Bains, orasel aflat langa Lacul Léman si te opresti la Menton, pe malul Mediteranei. Traversarea acestei rute este une dintre cele mai clasice din Muntii Alpi si poti fi sigur efortul merita.

Continuand pe Route des Grandes Alpes ajungem in satul Beaufort care a dat si numele uneia dintre sutele de varietati de branze frantuzesti. Denumita si „Printul branzelor Gruyères”, branza Beaufort este un produs DOC (denumire de origine controlata) atestat din 1968. In sat se afla fabrica producatoare de branza, care ofera posibilitatea de a vizita cavele subterane unde branza este afanata cel putin 5 luni inainte de a fi data spre consum. Noi nu am avut ocazia sa o vizitam, nimerind la pranz cand era inchis pentru pauza de masa.


Satul este traversat de raul Doron si este concentrat in jurul bisericii Sf. Maxim, biserica construita in stil baroc ce dateaza din anul 1666. Langa biserica, pe o cladire ce afisa un aer vechi am putut descifra „Gendarmerie Impériale”, semn ca dateaza probabil inca din secolele XVIII-XIX. Am vrut sa aflam mai mult despre istoria cladirii si am intrebat un angajat de la hotelul de vis à vis dar nu am putut afla mai multe. Ca peste tot, in Beaufort gasesti produse regionale, plecand de la branza si ajungand la betele de drumetie à l’ancienne, adica fabricate in stilul vechi, din lemn. Aici cresterea animalelor si agricultura sunt principalele ocupatii. Fiind o zona care vrea sa-si pastreze cat mai mult originile, ca turist ai posibiliatea de a vizita fermele unde poti sa gusti si cumpara produse autentice.

Impreuna cu satul vecin Arêches, Beaufort formeaza domeniul Beaufort-Arêches, o statiune estivala, pentru numeroasele trasee de drumetii si ciclism, dar mai ales o statiune de iarna pentru cei 1300m de denivelare. E clar, Beaufortain-ul are de toate: lacuri, pasuni intinse, istorie si patrimoniu, panorama spre Mont Blanc, peisaje de vis. Abia asteptam urmatoarea tura in Beaufortain, pentru ca am ochit niste drumetii…asa ca

A bientôt en Beaufortain!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.