Material cerat pentru acoperirea alimentelor din bucatarie

Ne dorim sa diminuam cat mai mult posibil deseurile pe care le producem in casa. In bucatarie generam cantitatea cea mai mare, evident, daca luam in calcul doar gunoiul rezultat de la gatit (avem hac si de cojocul lui in viitor), insa cel mai mult ne jeneaza ambalajele. Chiar daca cumparam din ce in ce mai mult in vrac si folosim saci din bumbac si saci de hartie reutilizabili, in casa tot ne lovim de multe alte ambalaje rezultate din consumul nostru. De exemplu, servetelele de bucatarie din hartie, hartia de copt sau hartia de aluminiu. Este incredibil cum am devenit dependenti de ele si parca nu ne-am putea imagina o bucatarie normala fara aceste lucruri. Imi aduc aminte cand eram inca la mama acasa si nu aveam toate acestea la indemana. Am vrea sa evitam pe cat mai mult posibil sa le utilizam, mai ales hartia de aluminiu atunci cand gatim la cuptor. Hartia de aluminiu o mai utilizam din cand in cand sa invelim anumite alimente deja incepute sau sa acoperim vasele cu mancare din frigider.

Saptamana asta am facut o crema de caramel sarat pe care am servit-o in niste pahare de iaurt cumparate cu multa vreme in urma din comert. Acum ne facem iaurtul singuri, iar din cand in cand mai variem cu cate o crema. Pentru iaurt avem pahare speciale, iar pentru creme le folosesc mai mereu pe acestea. Problema acestor pahare este ca nu au capac si nici nu se gasesc in comert de cumparat. Pentru a le acoperi apelam de fiecare data la hartia de aluminiu. Plimbandu-ma pe diverse bloguri green am descoperit recent ca as putea inlocui hartia de aluminiu cu material cerat preparat in casa.

Pentru a-mi fabrica ”capacele cerate” mi-am scos din dulap cutia cu resturi de material care nu-mi mai servesc si am decupat cateva cat sa-mi acopere un pic peste margini paharele. Le-am asezat pe tava din cuptor (nu inainte de a aseza o hartie de copt!), am presarat cateva pastile de ceara de albine pe fiecare si le-am introdus in cuptor pentru ∼5 minute la 80°C. Odata scos din cuptor, filmul de ceara etalat in urma topirii pe material se raceste aproape imediat, dand tesutului un aspect usor rigid, insa numai bun de modelat. Paharele mele cu crema s-au pretat numai bine la experienta asta! Desi nu au tinut mult timp pana sa fie mancate, atat cat au apucat sa stea la rece, nu au prins miros din frigider si nici miros de ceara de albine. In sfarsit, am gasit o varianta pentru inlocuirea hartiei de aluminiu la rece. Pentru utilizarea ei la cuptor sunt in curs de testare a mai multor idei, pentru ca vreau sa o iradiez de tot din sertarul din bucatarie ;p

Note :

  1. de fabricat mai multe marimi pentru diferite castroane, oale
  2. de preferinta a se utiliza un material mai inchis la culoare pentru ca ceara are tendinta sa coloreze lejer tesutul in galben
  3. se spala cu apa rece si lichid de vase dupa fiecare utilizare
  4. hartia de copt nu este absolut necesara, ceara de pe tava se spala fara probleme cu apa calda si lichid de vase (un deseu in minus)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.