Mica Venetie savoyarda

Chanaz, sat medieval asemuit cu Venetia, denumit de altfel Mica Venetie savoyarda, este asezat pe canalul Savières ce leaga raul Ron de Lacul Bourget, cel mai mare lac natural din Franta. Nu este singurul sat/oras din Franta care este aduce cu celebra Venetie, fiecare regiune avand credem noi un astfel de sat. Pentru ca totul sa fie si mai venetian, la sfarsitul lunii iunie a avut loc cea de-a 3 a editie a Paradei Venetiene. Si cum inca nu am ajuns la Venetia, am zis ca pana una alta sa mergem sa vedem varianta french.

Chanaz-ul l-am descoperit vara trecuta cand am petrecut o dupa-amiaza plimbandu-ne cu vaporul pe Lacul Bourget si pe Ron. Departe de  imbulzeala de turisti, in Chanaz gasesti acea liniste si stare de bine. Pe partea cealalta a canalului este amenajat un camping si bineinteles ca activiatile nu lipsesc: kayak, canoe, plimbare cu barca sau cu bicicleta. Cu ocazia asta am aflat ca un traseu ciclabil ce vrea sa lege Lacul Léman de Marea Mediterana este in plina constructie. Traseul ViaRhôna, caci asa a primit denumirea, urmareste valea Ronului si va insuma cam 700km.

Dupa croaziera cu vaporul ”Le Petit Savoyard”, varianta pe care am ales-o noi, te poti opri la terasa de pe ponton sau poti da o raita pe stradutele inguste si admira casele care dateaza inca din secolele XV-XVI. Aici gasesti o moara de ulei de alune si nuci presat la rece si diferite alte amestecuri. In mijlocul satul, in cadrul bisericii „Notre Dame de Misérocorde”, gasesti si muzeul galo-roman unde sunt expuse piese din ceramica ce erau comercializate in secolul V.

Dar sa revenim la parada noastra venetiana, motivul escapadei din weekend. Daca mai inainte spuneam ca in sfarsit am gasit un loc linistit, ei bine de data asta nu mai era cazul. Dupa ce am deviat cativa km deoarece soseaua era inchisa din cauza aglomeratiei, abia am gasit un loc de parcare si ala la marginea satului de a trebuit sa mergem un sfert de ora pe jos pana la parada. Am avut noroc si am ajuns numai bine, costumele tocmai incepusera sa defileze pe aleea principala.

De fapt, ce se intampla? Pe perioada celor doua zile de parada, participantii se costumeaza à la moda venitiana din secolul XII.  Au loc defilari, plimbari pe barcile conduse gondolieri, iar in prima seara are loc balul. In tot acest timp costumele nu au voie sa vorbeasca iar daca vrei sa le adresezi cateva cuvinte aceasta ce face prin intermediul unui „gondolier” care ii insoteste. Dupa cum spuneam, costumele incepusera sa defileze, unul dupa altul, iar daca le faceai semn se opreau pentru o fotografie. La sfarsitul defilarii fiecare costum era aplaudat.

A urmat apoi defilarea libera prin sat pentru ca la final fiecare costum sa fie prezentat pe un podium amenajat in fata primariei. Asa am aflat ca multi erau straini, veniti din Germania si tarile baltice. Parada a fost impresionanta, aproximativ 200 de costume pentru cei 500 de locuitori ai Chanaz-ului. Costumele cred ca au costat o avere, unele dintre ele avand foarte multe detalii.

Cu o singura nelamurire am ramas: ce se ascunde in spatele mastii?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.