Povesti de pe Valea Loarei – Castelul Villandry

Sau mai degraba Gradinile Castelului Villandry. Pentru ele am venit mai mult la Villandry. Ajugem dimineata devreme pentru ca doream sa vizitam linistiti gradinile si castelul, fara multa aglomeratie. Alegem sa vizitam intai gradinile pentru ca vrem sa le admiram pe saturate si lasam castelul la sfarsit.

Castelul Villandry si gradina de legume

Dupa un ”Bine ati venit” urat in limba romana de catre domnul de la bileterie, pasim pe domeniul Villandry. Terminat in anul 1536, castelul a fost construit in stil renascentist, de catre Jean le Breton, unul dintre ministrii de finante de pe vremea regelui François I. Acesta a păstrat din vechea cetate din secolul al XII-lea fundatia si turnul. In 1906, castelul ajunge pe mainile doctorului Joachim Carvallo (strabunicul actualului proprietar) care isi abandoneaza meseria pentru a se dedica intr-un totul readucerii la viata a domeniului Villandry. Acesta amenajeaza gradinile „à la française”, in stilul secolului al XVI lea, frumusetea lor facand astazi renumit castelul Villandry.

Gradinile se dezvolta pe mai multe niveluri. La primul nivel dam nas in nas cu gradina de legume care ocupa o suprafata impresionanta. In cele 9 patrate, legumele sunt repartizate in functie de doua criterii: estetic si stiintific. Bineinteles ca vizitatorului ii iese in evidenta doar cel estetic. Imbinarea formelor, culorilor si marimilor diferite dovedesc maiestria si priceperea gradinarilor. Cred ca este o munca titanica in conceperea si intretinerea acestor gradini care iti dau impresia ca te afli intr-un tablou pictat la detaliu. Tufele de trandafiri si arbusti decorativi intregesc tabloul iar daca vrei sa-l contemplezi indelung te poti aseza pe una din bancile umbrite cu trandafiri cataratori. Din 2009, gradinile sunt ingrijite prin technici ”bio”, ceea ce le ridica la rangul de gradini de exceptie, fara a exagera in cuvinte. Au si un gardian care le pazeste de orice invadator, motanul Felix, mascota castelului si ajutorul de nadejde al gradinarilor. Noi nu am avut ocazia sa-l intalnim, cred ca era undeva tolanit la soare, dar daca mergeti si-l intalniti, sa ne spuneti si noua.
eeee

Ne continuam periplul printre celelalte gradini, una mai deosebita decat alta. Cu miros de plante medicinale si condimente in nas trecem din gradina des Simples, in nelipsitul labirint, pentru ca apoi sa ajungem la gradina soarelui inaugurata în 2008 de catre Henri Carvallo, actualul proprietar. La randul ei, gradina soarelui este impartita in trei camere. Din camera copiilor unde se găsește un loc de joaca pentru copii, intram in camera soarelui in care florile galbene sunt amenajate in jurul unei fantani in forma de stea. Iesim prin camera norilor printre tufele cu flori albastre pe o alee care ne duce la nivelul superior, in gradina apei. Gradina este inconjurata de copaci perfect tunsi si aliniati la umbra carora ne-am asezat si noi pentru a contempla din nou frumusetea tabloului in fata caruia ne aflam.

Am fost curiosi sa urcam la punctul de Belvedere, de unde se spune ca poti vedea gradinile in toata splendoarea lor. Pentru a ajunge la el trebuie urcat prin padurea umbroasa care se afla la stanga domeniului. Intr-adevar, de aici poti cuprinde tot spectacolul gradinilor si le fotografia frumusetea din toate unghiurile! De la Belvedere cobaram pe o alee de unde putem admira gradina ornamentala impartita si ea pe doua teme: a dragostei si a muzicii. In gradina dragostei, 4 tufe de arbusti decorativi transpun prin formele imaginate de gradinarii peisagisti 4 feluri de iubire: tandra, pasionala, infidela si tragica. Va las pe voi sa alegiti forma care va place cel mai mult! Iar in gradina muzicii, arbustii se preteaza la forme de note muzicale. Oricare ar fi simbolistica reprezentata, efectul caleidoscopic este asigurat.

Gradinile Villandry sunt reputate, dar si castelul merita o vizita. Nu este foarte mare insa are un aer aparte: un amestec de trecut in care adie vantul intim al propietarilor actuali. Pe parcursul vizitei, am avut impresia ca intram in intimitatea unei familii burgheze. Este singurul castel de pe Valea Loarei care ne-a impresionat prin pata personala a proprietarilor si deschirea lor fata de vizitatori. Tablourile si fotografiile de familie, camerele amenajate pana la ultimul detaliu, biblioteca plina de carti vechi de istorie dau impresia ca esti in vizita la cineva acasa, nicidecum intr-un loc clasat monument istoric. De la nenumaratele ferestre poti surprinde privelisti magnifice catre gradini si peisajul inconjurator. Pur si simplu nu-ti mai vine sa pleci !

Nu este ușor sa administrezi cele 6ha pe care se intind gradinile castelului. Eforturile sunt insa rasplatite prin numarul crescator de la an la an al turistilor veniti din toate colturile lumii. Aici ne-am simtit cel mai bine si ne-a placut cel mai mult. Am simtit dragostea si daruirea proprietarului dar si respectul fata de cei care-i pasesc pragul castelului. La iesire, pentru cei pasionati de gradinarit, se pot cumpara de la buticul castelului seminte de plante si legume ”à la Villandry”.

Stiam ca Villandry este renumit pentru gradinile sale dar nu ne asteptam sa ne impresioneze asa de mult. Aici gradinile sunt ridicate la rang de arta! Pentru gradinile sale uluitoare, asa cum nu am mai văzut la nici un castel, Villandry nu trebuie sa va lipseasca de pe lista castelelor de pe Valea Loarei.

Si nu uitati sa-l mangaiati pe Felix din partea noastra!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.