Povesti de pe Valea Loarei – Castelul Amboise

O dupa-amiaza insorita la mijlocul lui august. Noi, in masina in drum spre unul din renumitele castele de pe Valea Loarei. Eu cascand gura pe geam in dreapta si in stanga, minunandu-ma in continuu de frumusetele regiunii Centre, cand la un moment dat tip ca o nebuna: „Opreste, trage pe dreapta!”. Nu este prima data cand reactionez asa, dar nu ma pot abtine, este involuntar. Bineinteles, Cristi tipa si el la mine, pentru a nu stiu a cata oara, sa nu mai am apucaturi din astea ca il sperii. Are dreptate, dar de fiecare data eu tip de bucurie, iar de data asta bucuria imi era transmisa de „o carte postala” de pe malul Loarei.

Loara si Castelul Amboise

In cartea postala avem un castel care vegheaza deasupra Loarei si unui oras, o imagine suficienta cat sa te transpuna in cele mai indepartate epoci ale istoriei. Acesta a fost primul contact cu legendara Vale a Loarei si castelele sale. Castelul Amboise, caci despre el este vorba in cartea postala, l-am lasat in urma si ne-am continuat traseul conform planului. Dar ne-am intors a doua zi, si l-am luat la pas.

Supranumit Castelul regilor Frantei, Amboise a fost la baza o fortareata medievala ce a apartinut familiei Amboise timp de patru secole. In secolul XV, in urma unui complot impotriva regelui, castelul este confiscat si atasat la coroana franceza. Succesiv, regii Frantei isi aduc contributia la dezvoltatea lui, fiind printre primele castele care adopta moda renascenstista. Castelul a fost in mare parte distrus dupa revolutia franceza, in secolului XIX,  iar ceea ce a mai ramas astazi reprezinta 1/5 din ce a fost odata.

Castelul Amboise

In zilele noastre, castelul este administrat de o asociatie si a inceput sa fie restaurat treptat de la inceputul secolului XX. Datorita incarcaturii istorice, Amboise este unul dintre cele mai vizitate castele de pe Valea Loarei, fiind clasat monument istoric in 1840, prima protectie de acest tip din Franta.

Camera Louis-Philippe, ultimul rege care a locuit la Amboise
Salonul de muzica

Dupa o tura prin camerele cu mobilier tip renascentist si gotic urcam pe acoperisul turnului Minimes de unde avem o vedere de ansamblu deasupra Loarei. Coboram si iesim spre gradini dar intai ne asezam la o masa la umbra unui copac sa ne tragem sufletul si sa ne tiparim mai bine in minte istoria castelului. Nu de alta, dar istoria asta este complicata rau! Ne pornim apoi la o plimbare prin gradinile mediteraneene ale castelului.

Gradina Naples

In capela castelului se spune ca ar fi inmormantat Leonardo da Vinci. Fiind nevoit sa-si paraseasca tara, acesta si-a trait ultimii trei ani din viata in Franta, la curtea regelui François I, fiind denumit pictorul, arhitectul, si ce mai vreti voi, regelui. Regele i-a atribuit conacul Clos Lucé aflat la numai 500m distanta de castelul Amboise, cele doua sunt legate printr-un pasaj subteran care astazi se poate vizita. Pe placa mormantului este scris ca aici se presupune ca odihnesc oasele faimosului pictor. La Clos Lucé nu am mai ajuns, sa vedem expozitia cu inventiile lui Leonardo, poate data viitoare.

Capela Saint Hubert unde se crede ca odihneste pe veci Leonardo da Vinci

Pe cararea ce defileaza pe margine am aruncat o privire peste acoperisul orasului cu acelasi nume, Amboise. Cand am coborat spre strada comerciala am fost atrasi de o degustare de vinuri in cavele castelului. Am intrat, insa fiind cu masina nu am degustat nimic. Ne-a parut rau, insa am compensat cu o cina si un vin bun in orasul Tours.

Amboise
Amboise si Loara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.