Povesti de pe Valea Loarei – Castelul Azay le Rideau

Asezat pe o insula in mijlocul raului Indre, castelul Azay le Rideau este fara indoiala o bijuterie a renasterii franceze. Inconjurat de 800ha pamant, esti nevoit sa-i treci portile uriase pentru a-l putea zari, iar pana ajungi la podul ce-l leaga de mal esti deja cucerit de frumusetea-i arhitecturala.

Azay le Rideau

Castelul a fost construit relativ repede, intre anii 1518 si 1527, de catre Gilles Berthelot, controlor de finante si trezorier al Frantei sub domnia lui Ludovic al XII lea. In urma unui scandal financiar, Gilles Berthelot este obligat sa fuga iar castelul este confiscat de catre urmasul regelui Ludovic al XII lea, François I. Acesta il da unui prieten de arme, Antoine Raffin, ai carui urmasi vor stapani castelul pana in secolul al XVIII lea. In timpul revolutiei franceze, castelul este cumparat de marchizul de Biencourt care ii reda lustrul de odinioara. In 1905, Azay le Rideau intra in proprietatea statului francez.

Am nimerit fara sa vrem exact cand incepea un tur ghidat al castelului. Ne-am alaturat si noi celor 20 de francezi si ghidului nostru, un pustan un pic trecut peste 20 de ani dar cu o voce ferma si clara si cu raspunsuri la orice intrebare. Vizita a inceput in fata castelului unde am primit cateva detalii privind arhitectura exterioara. Fatada este decorata cu un amestec de motive gotice si renascentiste. Intrarea oficiala incepe cu niste scari mari si drepte, dispuse pe trei niveluri. La nivelul zero, poarta principala este ornata cu initialele lui Gilles Berthelot si sotiei sale, iar deasupra, la primul nivel intalnim salamandra si hermelina, emblemele lui François I si sotiei sale, Claude.

Urcam scarile pana la nivelul trei si intram in podul castelului care are forma unei barci rasturnate. Podul este alcatuit din barne de stejar ce dateaza din 1522 si adapostea slujitorii castelului. Coboram si vizitam pe rand apartamentele din secolele XVI, XVII si XVIII lea. Fiecare cu specificul epocii si bineinteles cu povestile lor. Trebuie sa specificam ca Azay le Rideau nu este un castel regal, pentru ca aici nu a locuit nici un rege. Are insa o camera regala. O asemenea distinctie „se castiga” atunci cand un rege dormea minim trei nopti consecutive la castel. Astfel, Ludovic al XII lea i-a facut onoarea si a dormit aici trei nopti in timp ce se afla la vanatoare in apropierea castelului.

Azzay le Rideau
Azay le Rideau

Dupa vizita interiorului ii multumim ghidului si purcedem la pas in jurul castelului. Exteriorul ne-a impresionat mai mult. Castelul este inconjurat de un parc romantic realizat in stil englezesc pe vremea marchizului Biencourt. Un pic obositi, ne-am asezat pe o banca si am admirat oglindirea castelului in apele raului. Ne-am intrebat oare cum arata castelul in secolul XVI, cum misunau oamenii in jurul lui, cum ii dadeau suflet si-l ingrijeau?

Azay le Rideau merita sa se gaseasca printre cele mai frumoase castele de pe Valea Loarei. Orele petrecute in compania povestilor istorice si mai ales a celor petrecute in parcul cel inconjoara sunt momente pe care nu le poti uita prea repede.

Terasa din fata castelului Azay le Rideau

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.