Povesti de pe Valea Loarei – Castelul Chenonceau

Castelul Chenonceau este primul castel de pe Valea Loarei caruia i-am trecut pragul. Ca sa putem sa ne atingem scopul de a vizita 5 castele in 3 zile, a trebuit sa alegem unul pe care sa-l vedem in prima zi. Aceasta prima zi se traduce prin trezire dimineata la 6, efectuat cu entuziasm un drum de 7 ore plus o ora jumatate opririle de rigoare si ajunsi la poarta castelului Chenonceau cu 2 ore inainte de inchidere. Daca tot am platit o intrare normala am zis macar sa profitam si sa vedem tot ce putem in cele 2 ore.

Dupa ce am trecut de domnul controlor si ne-am inarmat cu un pliant care explica toate punctele de vizitat, am luat-o la stanga sa vedem labirintul. Ne-am jucat de-a v-ati ascunselea prin el insa ne-am dat repede seama ca nu avem timp de pierdut si ne-am continuat drumul printr-o padure racoroasa pana am ajuns la raul Cher, afluent al Loarei. Pe rau era un vaporas cu turisti insotiti de un ghid care le explica infocat frumusetea arhitecturala a  castelului Chenonceau.

Castelul Chenonceau peste raul Cher

Mai aveam o ora la dispozitie inainte de inchidere si noi inca nu intrasem in castel. Spre surprinderea noastra chiar si la ora asta tarzie castelul era plin de turisti care intrau si ieseau, urcau si coborau, de peste tot. Vizita in castel am facut-o repede, poate pentru ca eram deja obositi si grabiti si nu am mai avut rabdarea necesara. Toate fotografiile din interiorul castelului sunt neclare pentru ca ne grabeam sa facem una fara vreun un cap de turist inoportun, insa in van. Deja ne gandeam ca vom gasi aceeasi aglomeratie si la celelate castele pe care urma sa le vizitam! Dupa vizita fulger in care am remarcat totusi buchetele frumoase de flori proaspete in fiecare camera si am fost uimiti de bucataria super echipata de la subsol, am preferat sa profitam de timpul ramas plimbandu-ne printre gradinile sale, castelul fiind ” flancat” la stanga de gradinile Catherinei de Medicis, sotia regelui Henri al II lea iar la dreapta de gradinile Dianei de Poitiers, amanta oficiala a aceluiasi rege. De aici si denumirea de Castelul Doamelor, Chenonceau purtand amprenta mainilor unor femei celebre. Ridicat in 1513 de catre Katherine Briconnet, infrumusetat de Diane de Poitiers si Catherine de Medicis, castelul a fost salvat la revolutia franceza de doamna Daupin. Din 1888 castelul este proprietate privata, apartinand familiei Menier care incearca sa-i mentina atmosfera medievala.

Castelul Chenonceau - intrarea
Castelul Chenonceau – intrarea
In balconul castelului
Gradina Dianei de Poitiers

 Chiar si cu aglomeratia pe care am intalnit-o, Chenonceau ne-a sedus prin aerul cochet si romantic pe care il degaja. Poate responsabile de acest lucru sunt gradinile pline de flori si arbusti, reflexia arhitecturii sale unice in raul Cher, plimbarile cu barca sau cu canoe care iti dau posibilitatea sa admiri castelul de pe rau şi sa treci pe sub arcadele sale maiestuoase.

Cand intr-un final parasim atmosfera boema a castelului ne dam seama ca mai aveam 10 minute pana la inchidere. Ne grabim pasii spre ferma din secolul al XVI lea care era in drumul spre iesire. Surpriza insa, ca am ramasi uimiti si nu ne mai saturam de ceea ce vedeam. Aici am inteles de unde veneau buchetele superbe prezente în fiecare cameră. Castelul are propria gradina de flori si legume. In atelierul floral situat în curtea fermei, floraresele creeza buchetele pe teme diferite, in functie de anotimp.

Ferma si o parte din gradina cu flori a castelului

Astazi, Chenonceau este, dupa palatul de la Versailles, cel mai vizitat castel de pe Valea Loarei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.