Prima zi de gradinita

C’est la rentrée, asta auzi si vezi peste tot in Franta incepand cam cu ultima saptamana a lui august. La rentrée semnifica inceperea unui nou an scolar, care in Franta incepe in mod normal la 1 septembrie. Sunt si ani, cum a fost cel de anul trecut cand a inceput la sfarsitul lui august. Depinde cum cad vacantele scolare si cate zile libere sunt in anul respectiv. Anul asta a inceput pe 1 septembrie, intr-o zi de vineri. Nu, nu au anulat pentru astazi, 4 septembrie ci au chemat o jumatate din elevi la scoala. Asa se procedeaza in fiecare an, nu incep toti odata ci fiecare scoala imparte scolarii in 2 grupuri decalate. Astazi, a fost randul celui de-al doilea grup sa inceapa scoala. Abia a treia zi toti scolarii se regasesc in clase. In acest fel educatorii si profesorii se pot adresa unui numar mai mic de scolari, marind sansele de atentie si de intelegere de ambele parti.

Legea franceza spune ca parintii sunt obligati sa ofere copiilor lor intre varsta de 6 si 16 ani o educatie in conformitate cu legea educatiei nationale. Au de ales intre sistemul public, privat, prin corespondenta sau exista si posibilitatea ca parintii sa-si educe singuri copiii acasa, pe proprie raspundere. Indiferent de calea aleasa, nerespectarea acestei reguli poate avea sanctiuni grave asupra parintilor. Asadar, gradinita nu este obligatorie, insa peste 90% dintre parinti isi inscriu copiii la gradinita incepand cu varsta de 2 ani jumatate – 3 ani. La intrarea la gradinita, copilul trebuie sa aiba vaccinurile la zi, sa nu poarte scutec, educatorii tolereaza inca o jucarie adusa de acasa si o suzeta, dar numai pe perioada siestei de pranz sau in momente de suparare a copilului.

Ce inseamana gradinita la francezi?

De multe ori ne-am dat seama ca francezii folosesc cuvinte mari pentru lucruri obisnuite si naturale, iar prima intrare la gradinita face parte din categoria asta. Cand incep gradinita, ei spun ca merg la scoala in petite section, adica grupa mica la gradinita. Urmeaza moyenne section, adica grupa mijlocie si apoi grande section, adica grupa mare. Incepem sa avem de a face cu sistemul de invatamant francez si asta inca de la varsta de 3 ani! Daca am inteles bine, la sfarsitul grupei mari, un copil de 6 ani stie (nu este obligatoriu) sa numere pana la 10 sau mai mult, sa recunoasca cele 10 cifre, sa citeasca cuvinte, sa faca adunari si scaderi simple. Toate acestea le invata prin desen si joaca, fara sa fie evaluati sau notati. La sfarsitul fiecarui an, educatoarea prezinta o sinteza parintilor despre cum a evoluat copilul, se discuta punctele slabe si punctele puternice.

Inscrierea la gradinita

Este bine sa te ocupi din timp, adica de la inceputul lui ianuarie pentru septembrie. Noi ne-am pornit prin martie. In mod normal, daca copilul merge la gradinita de stat atunci are un loc asigurat la gradinita din cartier. Daca vrei sa mearga in alta gradinita de stat iti trebuie o derogare care trebuie sa fie serioasa, gen copilul poate fi dat la o gradinita din alt oras pentru ca este aproape de serviciul unuia dintre parinti. Daca este in privat, se poate alege orice gradinita, fara sa dai vreo explicatie cuiva de ce si cum. Noi am contactat doua gradinite: una de stat si una privata. De la cea de stat, de la cateva apeluri telefonice si doua mail-uri nu am primit nici un raspuns. Am aflat pe urma ca trebuie mers personal la secretariatul scolii pentru a lua un rendez-vous cu directorul. Intre timp ne-a raspuns cea privata, o scoala catolica si singura din oras, care ne-a si convocat la o intalnire de o ora cu directoarea scolii. La aceasta intalnire a asistat si fiul nostru, este politica scolii. Directoarea ne-a prezentat scoala apoi ne-a vorbit despre gradinita, despre reguli de conduita si de comportament in incinta scolii, ne-a pus intrebari despre copil si noi la randul nostru despre tot ce voiam sa stim despre scoala. La sfarsitul reuniunii ne-a spus ca il accepta pe fiul nostru si ca trebuie sa-i dam confirmarea in 2 zile. Cantarind avantajele si dezavantajele si neavand raspuns de la cea de stat am raspuns afirmativ la scoala privata. Odata dosarul acceptat, birocratia franceza iese la iveala cu cererea si completarea mai multor documente. Apoi, cu o luna inainte sa inceapa scoala parintii primesc acasa un plic cu documente despre noul an scolar. Astfel, stii ce trebuie sa aduci sau nu in prima zi de scoala, esti pus la punct cu zilele de vacanta pe intregul an si ce am gasit interesant este ca iti trimit si coduri promotionale pentru cumpararea de rechizite scolare de pe site-uri de internet partenere cu scoala. De exemplu, noi am folosit un cod cu reducere de 10% pentru a cumpara etichete personalizate cu numele fiului nostru pe care le-am folosit a-i eticheta toate obiectele si hainele cu care va merge la gradinita.

Cum se desfasoara gradinita in timpul anului?

Scoala unde l-am inscris pe fiul nostru are clase incepand de la gradinita si pana in clasa a V a, asta daca este sa fac o corespondenta cu sistemul din Romania. In total sunt in jur de 500 de copii. La gradinita programul normal incepe la 8h30 si se termina la 16h30. Se pot aduce insa copiii incepand cu 7h30 si de asemenea se pot lasa pana la 18h15. Asta se cheama garderie, si se plateste. Totul se gereaza prin internet cu contul care iti este furnizat cu cateva zile inaintea inceperii scolii. Aici poti rezerva din timp pranzul si locuri de garderie, poti discuta cu alti parinti pe forum, poti trimite mailuri cu intrebari la serviciul administrativ al scolii daca ai nelamuriri, dispui chiar si de ceva spatiu pentru a stoca si imparti poze cu ceilalti parinti de la diferite evenimente ale copiilor. Cladirea in care se afla gradinita se afla intr-un corp separat al scolii, are cantina si spatiu de joaca proprii. Cu toate acestea, la anumite evenimente organizate de scoala, toti copii se regasesc in curtea scolii. De exemplu, este o traditie ca in scoala fiului nostru sa se pregateasca o serbare in primavara, in care toate clasele participa si pregatesc spectacole legate de venirea primaverii. Parintii, bunicii si prietenii sunt chemati sa asiste la serbarea ce are loc in curtea scolii. In restul anului, in functie de clasa, copii sunt dusi la piscina municipala, la ski de fond, la raquette, la plimbari in natura, in parcuri, in padurile din apropiere, la cinema, la teatru. Se profita de orice pentru a le dezvolta creativitatea si ideile. O data la 2 luni toti copii au 2 saptamani de vacanta. Cu educatoarea nu se discuta oricand ci se cere rendez-vous ori din partea parintilor ori din partei ei daca vrea sa discute ceva anume cu parintii. In rest, se foloseste un caiet pe care copilul il duce si aduce de la scoala in fiecare zi, in care educatoarea noteaza lucruri despre copil sau despre lucrurile ce vor urma, daca trebuie cumparat sau adus vreun lucru, sau pur si simplu instiinteaza parintii ca de exemplu, saptamana viitoare este prevazuta o iesire la iarba verde si au nevoie din partea parintilor de o participare de 5€/copil. In acest caz, parintii trebuie sa fie de acord. Daca nu sunt, copilul nu vine in ziua respectiva la gradinita. Toate notitele educatoarei din caiet trebuie returnate cu semnatura unuia dintre parinti cum ca a luat la cunostinta. Pentru iesirile in afara scolii, se apeleaza in multe cazuri la parinti pentru a insoti copiii si a da o mana de ajutor educatoarei. Trebuie doar o mica instruire facuta de catre scoala si primesti diploma de parinte insotitor 🙂

Ce inseamna o zi tipica?

Dimineata copiii de gradinita sunt mereu adusi de catre parinti pana la usa clasei. In clasa, educatoarea are un ajutor secundar, se numeste ATSEM, si denumeste o persoana specializata doar pentru gradinite, ce asista personalul educator la primirea, animarea si igiena copiilor. Dimineata este planificata de obicei pentru activitati, de exemplu grafism, jocuri de societate, de logica, de creativitate. Urmeaza pauza de pranz 11h30-13h30 in care copiii merg la cantina sa servesca dejunul apoi sunt lasati liberi in curtea scolii. Sunt parinti ce-si recupereaza copiii la pauza de pranz si ii readuc la scoala la 13h30. Exista si o a treia categorie de parinti, care au optat pentru o gradinita part-time, adica cu program doar dimineata. Dupa siesta de o ora ce are loc intr-o sala special amenajata, copiii sunt lasati sa se joace liber in clasa sau afara, depinde de vreme. Programul se termina la 16h30, cand copii sunt recuperati de parinti din clasa.

Cum a fost prima noastra zi de gradinita?

Astazi 4 septembrie, fiul nostru intra in grupa mica la gradinita. Nu, nu am sa ma plang ca primul meu bebe a crescut, ca are deja 3 ani si iata ca azi a sosit si prima zi cand va intra la scoala, chiar daca astea sunt gandurile care imi trec prin minte zilele astea. Este legea firii, copiii sa creasca, sa mearga la scoala, sa se detaseze de parinti, sa invete sa traiasca in colectivitate, sa cunoasca noi persoane si sa-si faca prieteni. Nu am stiut, insa pentru prima zi de gradinita am avut parte de un bun venit personalizat. Cum spuneam mai sus, scoala nu incepe in acelasi timp pentru toti. Vineri a fost deja o parte, iar astazi a fost a doua parte. In clasa fiului nostru sunt 26 de copii. 13 au inceput vineri, iar restul de 13 au inceput astazi. Noi am facut parte din cel de-al doilea grup. Fiecare copil insotit de catre parinti a fost programat sa soseasca la o anumita ora. Pentru prima sa zi de gradinita am fost convocati la ora 9h20 in clasa care-i va fi acoperis pe perioada intregului an scolar. Astfel am putut cunoaste educatoarea, am putut vorbi linistiti cu ea pret de cateva minute, sa-i punem sau sa-i raspundem la cateva intrebari, sa-i lasam lucrurile personale la locul indicat cu prenumele sau. Am putut ramane in clasa alaturi de el, atat cat am simtit si noi si el nevoia, sa se familiarizeze cu locul, cu noii sai colegi, ne-am jucat impreuna, i-am descris inca o data cum se va desfasura ziua. Dupa o jumatate de ora ne-am luat la revedere emotionati, mai mult noi decat el! Am rasuflat usurata cand am vazut ca nu izbucneste in plans, ca vrea sa plece. Educatoarea ni s-a parut destul de calma si receptiva la totii copiii, mai ales la cei care inca suspinau de tristete. Prima zi de gradinita a fost ok dupa cum ne-a spus scurt educatoarea cand l-am luat din clasa, nu am aflat prea multe de la el si nici nu l-am bombardat cu intrebari. Asteptam sa vina sa ne povesteasca singur cand va avea chef, poate peste o zi, o saptamana sau o luna. Pana atunci,  suntem convocati maine la prima sedinta cu parintii!

Am pornit intr-o noua etapa a vietii de parinti! Sa fie presarata de rabdare si de intelepciune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.